כל תיק השקעות בנוי מתוכנית מסודרת ומחושבת שאותה בחר הבעלים ומנהל תיקי ההשקעות בשמו. סביר להניח שבתיק ההשקעות תנוהל גם קרן נאמנות – בישראל מנוהלות מאות קרנות נאמנות, כשקרנות אלו נושאות את כספי הציבור בעיקר, אשר מושקעים באפיקים מגוונים בעלי מטרה אחידה – להרוויח ככל הניתן את התשואה על הכסף. על הרווחים הללו מנצח מנהל תיקי ההשקעות אשר מנווט את התיק בתוכניות השקעות שונות לצורך קצירת הרווחים – הוא העוקב אחר התוכנית ומייעץ לגבי תוכניות חדשות להשקעה, ובמידת הצורך וההרשאה – משקיע לפי ראות עיניו ובעלי התיק גם באפיקים אחרים.
קרן נאמנות – מה היא?
קרן הנאמנות מורכבת מנאמן קרן שישקיע על פי תשקיף את הכספים של חברי אותה קרן, ויש בה גם מנהל קרן – חברה שמבצעת רכישות וגם מכירות בני"ע, מסחר במט"ח ועוד. נאמן הקרן יהיה בנק או משרד כלכלנים ורואי חשבון – והוא זה אשר יפקח כי מנהל קרן הנאמנות יישם את מדיניות ההשקעה.
לבחור קרן נאמנות
את סוגי קרנות הנאמנות ניתן לגבש לכדי סוגים מסוימים, כמו למשל מנייתית – השקעת אחוז השקעה מסוים מסך נכסי הקרן במניות, אינדקס – שתשקיע במדדי השוק – וזה יכול להיות כל מדד, קרן לתושבי חוץ אשר רק תושבי חוץ מיועדים לרכוש אותה, נאמנות אג"ח המושקעת במרביתה באג"ח, נאמנות שקלית לרכישה באפיקים שקליים בלבד ועוד.
להתייעץ בבנק?
במרבית המקרית שבהם מתייעצים לגבי תיקי השקעות בבנק, היועץ ייעץ לרוב להשקיע בלא פחות מאחת או שתי קרנות נאמנות, שיש להן קשר לבנק עצמו, ואילו הבנק ירוויח עליהן כסף. בכל מקרה – בין אם מושקעים דרך הבנק או דרך חברת השקעות, ככל שהקרן תהיה מסוכנת יותר, הסיכוי לשלם עליה דמי ניהול יקרים יותר גבוה, ויש לקחת גם אותו בחשבון.